Αισθητική Οδοντιατρική

 

Η αισθητική οδοντιατρική αποτελεί ένα σημαντικό κλάδο της οδοντιατρικής επιστήμης, με αντικείμενο την αποκατάσταση και βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών και γενικότερα του στόματος. Η αισθητική οδοντιατρική ειδικεύεται σε περιστατικά τα οποία δεν αντιμετωπίζουν στις περισσότερες περιπτώσεις κάποιο θεραπευτικό πρόβλημα. Αντικείμενό της αποτελούν η λεύκανση των δοντιών, η διόρθωση και επικόλληση σπασμένων ή ραγισμένων δοντιών, οι όψεις πορσελάνης και πολλές ακόμα εργασίες παρόμοιου τύπου. Στόχος λοιπόν του συγκεκριμένου κλάδου είναι η διόρθωση του οποιουδήποτε μικρού ή μεγάλου προβλήματος, με γνώμονα τη λειτουργικότητα, την αισθητική, καθώς και τη διατήρηση του αποτελέσματος σε βάθος χρόνου.

Η αισθητική οδοντιατρική επιδιώκει με τις παρεμβάσεις της να προσεγγίσει την φυσική μορφολογία του δοντιού πετυχαίνοντας ένα άρτιο και φυσικής ποιότητας αισθητικό αποτέλεσμα. Αυτό επιτυγχάνεται διαθέτοντας τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό, τεχνογνωσία και εξειδικευμένους επιστήμονες. Τα σημερινά σύγχρονα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις αισθητικές παρεμβάσεις προσεγγίζουν την εμφάνιση και ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά του φυσικού δοντιού, προσδίδοντας μεγαλύτερη αληθοφάνεια στο τεχνητό δόντι. Επιπλέον οι διεργασίες πραγματοποιούνται με συγκεκριμένη και προσεγμένη μεθοδικότητα ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε φθορές των φυσικών δοντιών.

Τα πιο συνηθισμένα περιστατικά με τα οποία απασχολείται η αισθητική οδοντιατρική, είναι κίτρινα ή “λεκιασμένα” δόντια, σπασμένα ή ραγισμένα δόντια, ανισομεγέθη ή ανισοϋψή δόντια, κενά στην οδοντοστοιχία, υπερτροφικά ή ανισοϋψή ούλα, σφραγίσματα, έλλειψη κάποιων δοντιών, γενικά ορθοδοντικά προβλήματα. Οι κυριότερες επεμβάσεις της αισθητικής οδοντιατρικής όπως παρέχονται από τους οδοντιάτρους είναι:

  • Η λεύκανση, η οποία πραγματοποιείται με laser στο ιατρείο και home bleaching στο σπίτι με νάρθηκες. Αρχικά εφαρμόζεται στα δόντια το λευκαντικό υλικό και ακτινοβολούνται με laser, ενώ στη συνέχεια ο γιατρός παραδίδει το sethome bleaching με τους νάρθηκες για εφαρμογή στο σπίτι ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες. Η μέθοδος ενδείκνυται όταν το ζητούμενο είναι το εκτυφλωτικό λευκό.
  • Το Bonding το οποίο επαναφέρει και διαμορφώνει εκ νέου το σχήμα και το χρώμα των δοντιών, ανώδυνα, χωρίς αναισθησία με τη βοήθεια των σύνθετων ρητινών με τον πιο συντηρητικό τρόπο της σύγχρονης αισθητικής οδοντιατρικής. Τα δόντια κατασκευάζονται στο επιθυμητό σχήμα, κλείνοντας κενά, καλύπτοντας μεγάλες δυσχρωματικές εμφράξεις, ''μπλοκάροντας'' για αισθητικούς λόγους σκουρόχρωμα απονευρωμένα πρόσθια δόντια, και διορθώνοντας στραβά δόντια. Δύο κύρια πλεονεκτήματα της μεθόδου αποτελούν η ταχύτητα (σε πολλές περιπτώσεις η θεραπεία ολοκληρώνεται σε μια συνεδρία) και η συντηρητική προσέγγιση διότι συνήθως δεν απαιτείται σχεδόν καθόλου τρόχισμα της αδαμαντίνης των δοντιών.
  • Οι όψεις πορσελάνης, όπου τα δόντια τροχίζονται ελάχιστα μόνο στην πρόσθια πλευρά τους και στη συνέχεια κατασκευάζονται λεπτές "φλούδες" από πορσελάνη, οι οποίες συγκολούνται με ακρίβεια. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε  ένα ή περισσότερα δόντια ή ακόμα και σε ολόκληρο τον φραγμό. Οι κεραμικές όψεις έχουν την αντοχή των φυσικών δοντιών και μπορούν να μείνουν αναλλοίωτες για χρόνια.
  • Τα ένθετα πορσελάνης, τα οποία είναι εκτεταμένα σφραγίσματα πορσελάνης κατασκευασμένα σε οδοντοτεχνικό εργαστήριο. Ενδείκνυνται όταν η έμφραξη είναι μεγάλη και λείπουν αρκετά τοιχώματα από το δόντι.
  • Οι εμφράξεις συνθετικής ρητίνης, τα λεγόμενα λευκά σφραγίσματα συνθετικής ρητίνης που αντικατέστησαν το αμάλγαμα.
  • Τα εμφυτεύματα, που αποτελούν μια άριστη μέθοδο αποκατάστασης σε περιπτώσεις που έχει χαθεί κάποιο δόντι ή ακόμη και σε περιπτώσεις που υφίσταται μεγάλη ή ολική έλλειψη δοντιών στο στόμα. Αποτελούν μια συντηρητική (αν και χειρουργική) θεραπεία, αφού δε χρειάζεται να τροχιστούν τα γειτονικά δόντια.

Τοποθετούνται με απλή επέμβαση στο οστούν της γνάθου.

aisthitiki1
aisthitiki2
aisthitiki3
aisthitiki4