Εμφυτεύματα

Τα οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα έχουν μπεί στην κλινική πράξη εδώ και πολλά χρόνια. Μπορούν να δώσουν πολύ καλές λύσεις εκεί που η κλασική προσθετική σηκώνει τα χέρια, αδυνατώντας να παρέχει στον ασθενή όχι μόνο λειτουργικές λύσεις, αλλά και αισθητικά αποδεκτές. Πόσοι και πόσοι σήμερα δεν θέλουν να απαλλαγούν απο την μασέλα τους ή το κινητό μηχάνημα, να έχουν ακίνητα τα δόντια που τους λείπουν, ή να μην τροχίσουν διπλανά δόντια για να προσθέσουν ένα?
Τα οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα είναι κυλινδρικά στοιχεία απο καθαρό τιτάνιο, τα οποία τοποθετούνται μέσα στο οστούν της γνάθου, πάνω στα οποία προσαρμόζονται σε μια δεύτερη φάση οι προσθετικές εργασίες. Το μήκος των κυλίνδρων αυτών ξεκινάει απο 8, 10, 11 έως 15 m.m. και είναι άλλοτε άλλης διαμέτρου. Η εξωτερική επιφάνεια έχει βόλτες και είναι με τέτοιο τρόπο επεξεργασμένη που πολλαπλασιάζεται η επιφάνεια πρόσφυσής του στο οστούν. Έτσι επιτυγχάνεται η επιθυμητή οστεοενσωμάτωση.

Πρίν απο την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων έχει προηγηθεί λεπτομερής κλινική εξέταση, εργαστηριακός, όπως επίσης και ακτινολογικός έλεγχος με πανοραμική ακτινογραφία και συχνά αξονική. Με τα δεδομένα που θα αποκομίσει απο την πιο πάνω μελέτη ο οδοντίατρος, που έχει ειδικευτεί στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων, θα προχωρήσει στη χειρουργική επέμβαση. Σήμερα που έχουμε στην διάθεσή μας ποικιλία εμβιουλικών - οστικά μοσχεύματα, μεμβράνες - το ποσοστό των ασθενών στους οποίους μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατόν να τοποθετηθούν εμφυτεύματα, όλο και μειώνεται. Παραμένουν όμως αντένδειξη η επίμονα κακή στοματική υγιεινή, ο μη ελεγχόμενος διαβήτης ή υπερθυρεοειδισμός, η εξάρτηση απο φάρμακα, ο βρυγμός των δοντιών.


Η διαδικασία της τοποθέτησης μπορεί να γίνει και στο ιατρείο, φτάνει να πληρούνται αυστηρά οι όροι και κανόνες ασηψίας - αντισηψίας. Η τοπική αναισθησία αρκεί για την εμφύτευση η οποία είναι τελείως ανώδυνη. Στην τοποθέτηση ενός ή δύο εμφυτευμάτων η όλη ταλαιπωρία είναι όπως όταν κάνουμε μία εξαγωγή δοντιού. Σε μια γνάθο χωρίς κανένα δόντι, όπου θα πρέπει να τοποθετηθούν τουλάχιστον έξι εμφυτεύματα, η ταλαιπωρία είναι κάπως μεγαλύτερη.

Αλλωστε υπάρχουν εμφυτεύματα ειδικού σχεδιασμού, τα οποία μας επιτρέπουν να τα τοποθετήσουμε αμέσως μετά την εξαγωγή του δοντιού. Μετά την τοποθέτησή τους τα εμφυτεύματα καλύπτονται τελείως απο τα ούλα καθώς αυτά συρράπτονται στην αρχική τους θέση. Δίδονται πάντα οδηγίες στον ασθενή για τις πρώτες ώρες και ημέρες. Ακολουθεί απαραίτητα χρονικό διάστημα τριών έως έξι μηνών για την απρόσκοπτη οστεοενσωμάτωση των εμφυτευμάτων. Στο σημείο όμως αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί η προσθετική εργασία επί εμφυτευμάτων άμεσα μετά την εμφύτευση. Μιλάμε δηλαδή για την άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων.


Στην περίπτωση της διφασικής αποκατάστασης η δεύτερη φάση αρχίζει με την αποκάλυψη των εμφυτευμάτων στη στοματική κοιλότητα οπότε πάνω τους βιδώνονται κάποιες προεκτάσεις απο τιτάνιο. Απο τη χρονική αυτή στιγμή, όπου τα εμφυτεύματα φαίνονται πια στο στόμα, ο ασθενής αρχίζει να συμβάλλει κατά πολύ στην όλη προσπάθεια με τη σωστή, αυστηρή θα λέγαμε, στοματική υγιεινή. Η προσθετική εργασία είναι σχεδόν πάντα πορσελάνης με σκελετό απο πολύτιμο μέταλλο.

Σημαντικό ρόλο παίζει το οδοντοτεχνικό εργαστήριο, το οποίο θα παραδώσει μια απόλυτα προσεγμένη εργασία, παθητικής έδρασης, άψογη καθ' όλα θα λέγαμε, στον κλινικό για να τοποθετηθεί πάνω στα εμφυτεύματα. Η αποκατάσταση αυτή μπορεί είτε να κολληθεί, είτε να βιδωθεί πάνω στα εμφυτεύματα.

Απο τη στιγμή που ο ασθενής έχει πια τα δόντια του τοποθετημένα θα πρέπει να βουρτσίζει την περιοχή πολύ καλά με πλαστικού, μαλακού τριχώματος οδοντόβουρτσα, όπως και τα φυσικά του δόντια άλλωστε, καθώς επίσης και στις περιοχές ανάμεσα στα εμφυτεύματα με τα ειδικά για μεσοδόντια διαστήματα βουρτσάκια.Μια γνάθος που δεν έχει κανένα δόντι χρειάζεται τουλάχιστον έξι εμφυτεύματα για να έχουμε στην προσθετική αποκατάσταση ακίνητη εργασία 12-14 δοντιών. Όταν λείπει μια ομάδα δοντιών τότε ο αριθμός και η θέση των εμφυτευμάτων είναι απόρροια της μελέτης της περίπτωσης από τον οδοντίατρο. Αλλά και όταν ένα μόνο δόντι λείπει τότε με την τοποθέτηση ενός μόνο εμφυτεύματος αποφεύγουμε το τρόχισμα των γειτονικών δοντιών. Όταν μια ήδη υπάρχουσα οδοντοστοιχία δεν στέκεται καλά στο στόμα τότε αρκούν έστω και δύο εμφυτεύματα για να της προσδώσουν τέλεια συγκράτηση και σταθερότητα.
Η εμφυτευματολογία σήμερα έχει φτάσει σε ένα τόσο ψηλό σημείο οδοντιατρικών παροχών που μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε μορφή ανοδοντίας. Φυσικά η εξειδίκευση του θεράποντα ή της ομάδος θεραπόντων πρέπει να είναι δεδομένη. Τα ποσοστά επιτυχίας αγγίζουν το 99% για την κάτω γνάθο και το 97,5% για την άνω, για να ξεπεραστεί μια εικοσαετία τουλάχιστον. Το τιτάνιο σαν μέταλλο βρίσκεται στην κλινική πράξη δεκαετίες τώρα, όπως και σε άλλες ειδικότητες της ιατρικής άλλωστε, και εάν όλα γίνουν, όπως οι κανόνες υπαγορεύουν τότε έχουμε τα ψηλά αυτά ποσοστά επιτυχίας που αναφέρουμε. Η όσο το δυνατόν πιο άσηπτη και στη σωστή θέση τοποθέτηση, η μη τρώση ανατομικών στοιχείων που δεν πρέπει, η στη δεύτερη φάση πάλι σωστή φόρτιση των εμφυτευμάτων είναι πρωταρχικοί κανόνες που ο θεράπων θα πρέπει να ακολουθεί. Τοποθέτηση εμφυτεύματος

Ανύψωση ιγμορίου και τοποθέτηση εμφυτευμάτων
Κλινικές και Ακτινολογικές εικόνες περιστατικών του ιατρείου σε βάθος 25ετίας

Κλινικές

Ακτινολογικές